Nyhed

Fra nybegynder til optagelse på international danseuddannelse

24. februar 2023

Image Article Dans Kostgymnasium Maja

Maja havde aldrig danset, før hun blev elev på Oure Kostgymnasiums danselinje. Nu går hun i 3.G og er i fuld gang med at søge ind på danseuddannelser i England og Holland.

Maja er opvokset i Schweiz og havde efter sit efterskoleophold lyst til at blive i Danmark for at tage sin studentereksamen. Selvom hun aldrig havde danset, blev hun draget af Oure Kostgymnasiums danselinje, hvor hun fra første dag gik all in på at danse mange timer om ugen. Nu søger hun ind på danseuddannelser i udlandet og ser, hvor langt hendes passion for dansen kan få hende. For lige nu kan hun ikke få nok.

Det jeg synes er fedt ved at danse, er at jeg kan udtrykke mig. Så når jeg har svært ved at sætte ord på tingene, er det nemmere for mig at danse mig frem til det, jeg føler og udtrykke mig på den måde. Samtidig kan jeg godt lide, at det både er fysisk hårdt og krævende for min hjerne, så jeg er godt brugt efter dansetimerne – på den gode måde”, fortæller Maja over frokosten i gymnasiets spisehus.

Nørderi og fællesskab

Maja har altid været motiveret til at rykke sine egne grænser og se hvor god hun kan blive til ting, hun øver sig på. Da hun startede på Oure Kostgymnasium, fandt hun hurtigt ud af, at her var det okay virkelig at nørde sin sport eller kunstart. For det gør alle de andre også på linjerne, der tæller alt fra fodbold og basket til skuespil. Og det synes hun er fedt.

I den fælles passion for dansen har hun fundet et fedt fællesskab med de andre på danselinjen.

Vi er ikke ret mange på linjen, så det har gjort det nemt at få et godt fællesskab. Vi er meget forskellige – både personlighedsmæssigt og i dansen. Nogen har danset mange år og er til en bestemt stilart, mens andre, som jeg, var nybegyndere, da vi startede. Så vi er forskellige individer, men nyder virkelig at danse sammen”, fortæller Maja.

Når ens forældre er 1.300 km. væk, betyder fællesskabet meget for Maja. Hun synes dog ikke det har været så svært at være væk i de tre år, hun har gået på gymnasiet.

Jeg synes ikke jeg har mærket så meget til, at jeg går i skole langt væk fra mine forældre, for der er jo hele tiden folk omkring mig og der er hele tiden noget at lave. De få gange jeg har følt et savn, er der hurtigt nogen til at tage hånd om mig. Både vores kostskolepædagoger, som er her, når vi har fri fra undervisning, men også være danseundervisere, som bare ved hvilke knapper de skal trykke på. De er gode til at kigge på den enkelte elev og vurdere, hvad vi hver især har brug for. Selvfølgelig i dansen, men også på de dage, hvor man bare har brug for en krammer”, lyder det fra den unge danser.

Image Article Dans Kostgymnasium Maja Hue

Forberedelse til den store danseverden

Til sommer står Maja med en studenterhue på hovedet og forhåbentlig en adgangsbillet til en af de internationale danseskoler, som hun lige når går til auditions hos. For tre år siden havde hun aldrig hørt om danseuddannelser, men hun føler sig godt klædt på til opgaven. Blandt andet på grund af de evalueringer, som danseeleverne modtager to gange om året. Her skal de danse en række danse foran interne og eksterne dansere, som derefter giver eleverne feedback for at hjælpe dem videre i deres udvikling. Og selvom Maja indrømmer at første evaluering var lidt nervepirrende, er hun taknemmelig for den forberedelse, de har givet hende.

Jeg var ret nervøs første gang, men fandt jo hurtigt ud af, at det er et meget trygt rum, hvor de alle vil mig det bedste. Det er jo ikke for deres skyld de sidder der, men for min skyld. For at jeg kan rykke mig og blive en bedre danser. Og hvis jeg ikke havde fået den erfaring i løbet af min tid på Oure, ville jeg have været vildt nervøs, inden min første audition på danseskolerne, som jeg søger ind på nu”, fortæller hun.

At lære sig selv bedre at kende

Når Maja kigger tilbage på tre år i det sydfynske, er det egentlig ikke danseudviklingen, hun nævner som det vigtigste. Det er den personlige udvikling, som kommer af at bo på et kostgymnasium, hvor alle ikke ligner hinanden.

Den største udvikling jeg har gennemgået er, at jeg har lært mig selv meget bedre at kende – på alle parametre. Jeg har lært at give meget af mig selv til fællesskabet”, fortæller hun og uddyber.

Det forbereder én til livet efter gymnasiet at have boet sammen med så mange forskellige typer. Nogen er stille, andre fylder mere og vi er meget forskellige typer på linjerne. Jeg kommer jo til at møde alle slags typer i livet, på uddannelser og senere på et job, og dem har jeg alle mødt her. Det havde jeg ikke oplevet, hvis jeg havde gået på en skole kun for dansere, hvor vi minder mere om hinanden”, fortæller hun, inden hun giver et råd med på vejen til andre, som overvejer tre år på Oure Kostgymnasium.

Man skal huske på, at uanset hvilket gymnasium du vælger, bliver det ikke en dans på roser. Det er hårdt at gå i gymnasiet og det skal man være forberedt på. Når du så ovenikøbet bor på en kostskole, er det ikke kun det boglige du bruger krudt på. Det er også det sociale, hvor du bor med så mange forskellige mennesker. Så man bruger meget energi, men man lærer også helt utrolig meget om sig selv og samspillet med andre mennesker”.

Image Article Dans Kostgymmasium Maja 2 (1)
Image Article Dans Kostgymnasium Maja 3

Online Åbent Hus / Informationsmøde d. 7. marts

Hvis du kunne tænke dig en rejse som Majas, kan du høre mere om at blive elev på Oure Kostgymnasium til vores Online Åbent Hus / Informationsmøde d. 7. marts.

Læs mere og tilmeld dig her.