Nyhed

Efterskole: Personlig udvikling og nye fællesskaber

11. oktober 2023

Image Article Efterskole Fodboldpiger Fælles

Fodboldpigerne Anna fra Silkeborg, Lærke fra Odense og Nora fra København har fundet nye fællesskaber på Oure Efterskole

Efterårsferien står for døren og eleverne skal hjem på deres første ferie, siden de startede på efterskole. Vi har taget en snak med fodboldpigerne Nora, Lærke og Anna om den første tid på Oure Efterskole.

Nora, Lærke og Anna har en del til fælles. De er alle tre 16 år gamle. De går alle tre på Oure Efterskole og har alle tre en kærlighed til fodbold.

De kommer fra hvert sit sted i landet. Nora er fra København, Anna er fra Silkeborg og Lærke er fra Odense. Sidste år spillede de fodbold i hver sin klub derhjemme, men nu hedder hjemmebanen Oure. 

Som med alle andre skift, kan skiftet fra hjem til efterskole være hårdt. Og det var det også for de tre fodboldpiger den første tid. Især da de voksne konfiskerede deres telefoner den første uge.

Man var faktisk ret træt i starten, fordi man lige skulle vænne sig til at være sådan et stort sted, hvor der er så mange mennesker. Og så synes jeg det var lidt hårdt, at de tog vores telefoner den første uge, men når jeg kigger tilbage på det, kan jeg godt se, at det gjorde noget rigtig godt for vores start, fordi vi lærte hinanden bedre at kende”, fortæller Anna fra Silkeborg, som bakkes op af Lærke.

 Jeg havde det ret stramt med, at de tog vores telefoner i starten. Det synes jeg var ret hårdt lige der, hvor man måske savner sine forældre, men det gjorde virkelig noget godt for fællesskabet i huset. Det kunne man også mærke, da vi fik telefonerne tilbage, for da holdt vi fast i det her med at spille spil sammen om aftenen i stedet for at sidde med mobilerne”, lyder det fra fynboen.

Også Nora fra København er enig i, at den mobilfri-uge var en god start på efterskoleåret.

Det var virkelig godt, at de tog vores telefoner i starten, for så var vi alle sammen tvunget til at snakke sammen og lære hinanden at kende, uden der var nogen, der sad og kiggede ned i en telefon. Det gav rigtig meget til fællesskabet. Jeg føler, at jeg har kendt folk hernede i meget længere tid end jeg egentlig har”, fortæller hun.

Fællesskabet står øverst på ønskelisten

Trods savnet til mobiltelefonerne fik pigerne en god start på efterskoleåret, hvor de hurtigt har mærket, at selvom fodbolden er deres fælles passion og en sport de elsker, er det fællesskabet og den personlige udvikling, der fylder. Og det kommer ikke bag på dem, når de tænker tilbage til, hvorfor de valgte et år på efterskole. 

Jeg fik øje på Oure på grund af fodbolden. Jeg havde hørt en del om, at der var et godt fodboldmiljø for piger. Men jeg valgte også Oure, fordi det er en stor skole, hvor der er mulighed for at møde en masse nye mennesker hver dag. Jeg vil gerne være del af et større fællesskab og lære folk fra hele landet at kende. Og så vil jeg gerne blive mere selvstændig og lære at tage mere ansvar”, fortæller Lærke.

Nora havde længe overvejet efterskole, og for hende var det muligheden for at indgå i et stort fællesskab, der var afgørende for valget af Oure.

Jeg gjorde det nok mest for at møde nye mennesker og blive del af et stort fællesskab, men også for at udvikle mig personligt, socialt og fodboldmæssigt. Det var faktisk ikke fodbolden, der var afgørende for valget af Oure, men mere størrelsen på skolen. Jeg synes, det er fedt, vi er så mange elever, og det fungerer godt, at vi er inddelt i teams, hvor man lærer sit eget team rigtig godt at kende, men samtidig kan møde en masse andre i løbet af året. Så man kan få mange nye fællesskaber”, fortæller Nora. 

Her på tærsklen til efterårsferien, har fodboldpigerne fortsat mod på efterskolelivet og mål for deres efterskoleår, som de glæder sig til at indfri. Både hvad angår den personlige og fodboldmæssige udvikling.

Jeg håber, at jeg bliver bedre til at springe ud i nye ting. Eller i hvert fald, at det bliver nemmere at springe ud i noget nyt. Førhen kunne det godt virke lidt utrygt, men allerede nu er vi jo sprunget ud i mange nye ting, så jeg håber, at jeg tager den følelse med mig, når jeg kommer hjem fra efterskole. Jeg håber også, at jeg ikke fremover vil være akavet over at møde nye mennesker, for det vænner man sig hurtigt til hernede, hvor du møder nye mennesker hele tiden”, fortæller Anna, inden Nora får det sidste ord.

Jeg håber selvfølgelig på at udvikle mig på fodboldbanen, men det er nok mest den personlige udvikling jeg tænker på. Et efterskoleår er jo et år, der modner en rigtig meget, så det håber jeg også sker for mig. Jeg vil også bare gerne have en god oplevelse og få nogle minder for livet”.

Er du også vild med fodbold og fællesskab?
Hvis du, ligesom Nora, Anna og Lærke er vild med fodbold og fællesskaber, og vil læse mere om fodbold på Oure, kan du gøre det herunder.

Vi har fodbold for piger på vores efterskole og gymnasium. På sidstnævnte er der Åbent Hus den 25. november.