Nyhed

På Oure Højskole bliver det fejret, når du kaster dig ud i noget nyt

02. maj 2022

Image Article Højskole Musik Alberte

Albertes første koncert på Oure, hvor hun spillede sit eget selvskrevne musik. Foto: Hauge Foto

Alberte kom på Oure for at spille musik, men tog derfra med så meget andet i bagagen. Hun har prøvet et hav af forskellige ting i løbet af sit højskoleophold og mener, at Oures kendetegn er, at man fejrer hinanden, når man prøver noget nyt.

Da Alberte sad i Hobro i Nordjylland og skulle vælge højskole, var det kun musikken, der optog hende. Hun var derfor sikker på, at en ren musikhøjskole var bedst for hende og den udvikling, hun havde planlagt for sig selv. Hun havde dog en veninde, der havde været på Oure Højskole og som beskrev det på følgende måde.

På Oure fik jeg slet ikke det jeg havde regnet med. Til gengæld fik jeg meget mere end jeg havde håbet på.

De ord tændte noget i Alberte, som derfor pakkede tasken og drog mod Sydfyn. Hurtigt sad hun med samme følelse som veninden. Albertes højskoleophold blev helt anderledes end hun havde regnet med, og det er hun lykkelig for.

Full Screen Højskole Alberte Ny

At blive mødt af verdens største heppekor

Som menneske er du tilbøjelig til at holde dig til de ting, du er god til. For Alberte har det i mange år været musik og sang. Men på Oure fandt hun ud af, at hun også var vild med ret mange andre ting – også selvom hun ikke er vildt god til dem.

”Jeg kom for musikken, men nu cykler jeg på mountainbike, jeg elsker at spille volley og jeg laver alt muligt andet – ved siden af musikken”, fortæller Alberte kort tid inden hendes højskoleophold er forbi. 

Hun er glad for, at hun endte på en højskole, der ikke kun har fokus på musikken, men som rummer alt fra ski, fitness og fodbold til dans, musik og skuespil. Det har givet hende mulighed for at udfolde flere sider af sig selv. Sider hun ikke vidste fandtes, før hun kom på Oure.

”Jeg er helt overbevist om, at jeg ikke ville have fået undersøgt ligeså mange afkroge af mig selv, hvis jeg havde valgt en højskole, hvor alle minder om mig selv. Det er det, jeg allerbedst kan lide ved Oure – når sport og PA (performing arts) mødes – det er et sjovt match, men det fungerer virkelig godt”, lyder det fra den unge nordjyde, som udover diversiteten i personligheder, er vild med den evne elever og lærere på højskolen har til at heppe på hinanden.

”Oure Højskole er kendetegnet ved, at vi fejrer, at man prøver. Vi fejrer også, at man bare har lyst til at prøve. Det er så fedt, for det gør, at man kan få lov til at stikke en tå i vandet og prøve en masse forskelligt, mens man står i et kæmpe heppekor, som bare vil én det bedste og bakker totalt op, når man kaster sig ud i nye ting”, lyder det fra Alberte.

Full Screen Højskole Musik Alberte Sort Hvid

En af de dygtigste musikere, jeg har mødt

Selvom Alberte har udfordret sig selv på mange nye arenaer, har musikken fortsat fyldt meget i hendes tid på Oure. Det var den hun kom for og også her er hun blevet udfordret.

Musik på Oure passer godt til mig fordi det er en blandet flok, der kommer her. Nogen kommer med meget erfaring og har haft det som passion en stor del af livet, mens andre først lige er begyndt at snuse til det. Der er plads til begge dele. Og os, der har meget erfaring, får lige pludselig muligheden for at lære fra os og det lærer vi selv sindssygt meget af”, fortæller hun, da hun bliver bedt om at sætte et par ord på hendes tid som musikelev.

Hurtigt bevæger snakken sig hen på underviserne på musiklinjen. Albertes stemme er fuld af varme, da hun fortæller, hvordan hun ser de tre undervisere.

”De er sindssygt dygtige musikundervisere. Steffen Westmark, der har turneret hele verden rundt med eget bandt og bare har et sindssygt godt øre for hvad der er god musik. Steffen Schackinger, som er en af de dygtigste musikere jeg nogensinde har mødt. Han er så god til det han gør! Hans tekniske og teoretiske færdigheder er helt vilde. Og han er altid klar til at hjælpe. Og Jan Due, som hjælper, når vi skal producere musik og har lært mig en hel masse i Logic. De er hver især vildt dygtige til det de laver og de brænder virkelig for at hjælpe os med at blive bedre”, fortæller hun.

Full Screen Højskole Musik Alberte Veninde

Venskaber for livet

Selvom Alberte har en håndfuld rigtig tætte venner i Nordjylland, er det ikke det nordjyske, der kalder efter året på Oure. Det er hovedstaden, hvor de fleste af hendes højskolevenner bor eller flytter til, og det er der en simpel forklaring på. Alberte har ikke tidligere oplevet de bånd, der er blevet skabet på højskolen.

”Jeg har ikke oplevet at danne relationer og knytte bånd på samme måde som man gør på højskole. Jeg har ikke oplevet den her form for fællesskab før i mit liv, så det vægter jeg virkelig højt. Når jeg tænker på, hvilke venner, der virkelig giver mig noget, så er det dem her fra Oure”, fortæller hun.

Årsagerne til de gode venskaber, der er skabt på højskolen, er mange, men der er en særlig to, Alberte gerne vil fremhæve. Det er evnen til at snakke om følelser, og måden hun og de andre har lært at være i et fællesskab på.

”Lige fra starten er der blevet skabt et rum, hvor der er plads til alles følelser og hvor det er bedre at sige tingene end at holde dem inde. Vi bruger meget det her med check in, hvor alle lige fortæller hvordan de har det, så folk omkring en ved, hvis der er noget, der kan påvirke mit humør eller min adfærd”, fortæller hun, inden hun uddyber.

”Fordi vi alle sammen har lært at tale om vores følelser, er det også nemmere at være i fællesskabet. Jeg oplever ikke at folk har svært ved at sige fra eller synes det er pinligt, hvis man har brug for at trække en grænse. Det er helt naturligt og noget, der bliver respekteret i gruppen. Det er virkelig fedt og helt klart noget, som lærerne på højskolen har givet os med den kultur de har skabt”, lyder det fra Alberte til slut.