Nyhed

På højskolen kan du ikke flygte fra noget

28. juni 2023

Image Article Fie Højskole

Da Fie startede på højskole, var hun klar til at pakke tasken efter et par dage. Hun valgte heldigvis at blive. Og fandt ud af, at tingene kun bliver lidt lettere, hvis man fortæller, hvordan man har det. Det har også hjulpet hende i skuespilkarrieren, som hun er i fuld gang med.

Skuespiller Fie Petersen, som er skuespiller i filmen SMUK, som havde premiere på Netflix i foråret, sidder og tænker tilbage på den første uge af sit højskoleophold for 4 år siden. Der er mange følelser forbundet med opstarten. Dengang var de svære at håndtere. I dag er hun glad for, at hun fik hjælp til at være i dem. 

Jeg sidder i spisesalen en af de første dage og kan mærke, at angsten kommer snigende. Jeg er nødt til at forlade salen og får øjenkontakt med Lars (skuespilunderviser). Han kan med det samme se, hvordan jeg har det og møder mig lige, som jeg er. Jeg er på vej til at forlade skolen, men han tager en lang snak med mig, og jeg ender med at blive. Hvis det ikke havde været for Lars, havde jeg aldrig gennemført mit ophold”, fortæller Fie. 

Full Screen Fie Højskole

Et trygt sted at udvikle sig

Fie var 19 år da hun startede på højskolen, og hun valgte Oure på grund af den intensive skuespilundervisning, der var beskrevet på hjemmesiden. Hun elskede at spille teater, men udover det, havde hun ikke den store erfaring med skuespil eller med branchen. Hun fandt hurtigt ud af, at et højskolemiljø var perfekt til at udvikle sig som skuespiller, fordi man hele tiden er i kontakt med ens følelser. 

Jeg kan huske, at jeg var ret overrasket over, hvor meget af skuespilundervisningen, der handlede om os selv som personer. Jeg troede, vi ville gå lige på og hårdt med forskellige teknikker og greb, men det handlede meget om en selv. Hvilket jo giver god mening, da det er svært at spille en anden, hvis du ikke har styr på, hvem du selv er”, fortæller Fie og fortsætter. 

Når du er så intenst sammen, som du er på en højskole, bliver du ret god til at snakke om, hvordan du har det. Både i skuespilundervisningen, i spisesalen, i husene og hvor du end er. For du kan ikke flygte. Du bor og lever sammen med de andre, så du er tvunget til at fortælle, hvordan du har det, og det har jeg virkelig lært meget af”, lyder det fra den unge skuespiller. 

Fie husker tilbage på sin tid på højskolen med stor glæde og taknemmelighed. Et ord, der går igen i mange af hendes sætninger, er tryghed. Tryghed til at være sig selv og ikke mindst tryghed til at udvikle sig. Både på de skrå brædder og personligt.

Den tryghed jeg oplevede på Oure, har jeg formået at tage med mig videre. For når man først har fundet ud af, at man ikke går i stykker af at sige, hvordan man har det, og indset, at folk omkring en jo faktisk altid vil dig det bedste, bliver det nemmere at sige, hvordan man har det. Det har givet mig mere mod til at åbne op”, fortæller hun. 

Full Screen Fie Sygeplejeskolen Højskole

En helt ny verden åbner sig til skuespilbranchen

Da skuespilundervisningen begynder på højskolen, har Fie i starten svært ved at se, hvorfor eleverne skal bruge så meget tid på at arbejde med sig selv. Hun havde brug for noget intensiv undervisning og havde regnet med noget helt andet end det, der mødte hende. Jo længere hun kom i forløbet, jo bedre forstod hun undervisningens formål. 

Jeg fik en større og større forståelse undervejs, og i slutningen af forløbet kunne jeg virkelig se, hvad grundstenene havde været i undervisningen. Vi fik så meget kreativ plads til selv at udvikle på tingene, og vi skrev også selv materialet til vores afsluttende forestilling. Det lærte jeg meget af”, fortæller hun. 

Det var ikke kun skuespil, der var lagt ind i undervisningen. Det var også kendskab til branchen og en indsigt i, hvordan man kommer videre med de drømme, man har som ung skuespiller. Noget, der gjorde en kæmpe forskel for Fie. 

Jeg er fra provinsen, så jeg havde ingen idé om, hvordan jeg kunne komme til casting og komme ind i branchen, inden jeg kom på Oure. Jeg havde aldrig landet de roller, jeg har haft i dag, hvis jeg ikke havde været på Oure. Både Lars og Niels (skuespilundervisere) kendte jo mange fra branchen og fik hjulpet mig afsted til de første castings”, fortæller Fie, der både har haft en mindre rolle i serien Sygeplejeskolen og en af hovedrollerne i filmen SMUK. 

I dag skriver Fie på en TV-serie sammen med en veninde. Skriveprocessen var også noget af det hun fandt glæden ved på Oure, hvor hun blev kastet ud i at skrive manuskripter, som blev prøvet af foran resten af holdet. 

Jeg er ikke typen, der kan sidde stille og vente på at blive ansat til at spille en rolle. Så hellere gå i gang med at skrive det selv og så pitche mig selv ind som en af hovedrollerne”, griner Fie. 

Drømmer du også om intensiv skuespilundervisning?
Hvis du, ligesom Fie, går og drømmer om at intensivere dit skuespil, er der stadig nogle få ledige pladser på skuespillinjen, som starter søndag d. 6. august. Læs mere her, hvor du også kan opleve Fie i videoen øverst