Nyhed

Oure Højskole sætter en mere bæredygtig kurs for sejlads

20. februar 2023

Image Article, Højskole, Sejlads, Pro

Det populære højskolekursus ProSkipper sejler i en mere bæredygtig retning. I fremtiden sættes kursen mod Nordatlanten og den blå planets fremtid. Togtet er et samarbejde med Oceans of Hope højskole.

Mange unge drømmer om eventyr på havet. Derfor har der også i mange år været stor efterspørgsel på at blive uddannet skipper på Oure Højskoles ProSkipper-linje, som siden kursets opstart i 2016 har uddannet mange unge sejlere til skipperjob i ind- og udland. Nu ændrer linjen sig for at få et mere bæredygtigt fokus. Turen går derfor ikke længere til Middelhavet, men nordpå. Første gang med højskoleholdet, der starter til august 2023.

ProSkipper sætter kursen nordover for at prøve kræfter med det hav, der ligger i Norden. Det giver en række nye potentialer inden for et øget fokus på livet i havet og for at opnå bedre færdigheder i forhold til langturssejlads. Håbet er, at det skal uddanne skippere, der er endnu mere opmærksomme på deres - og alle vi andres - klimaaftryk på havet, samtidig med, at de får de færdigheder, de skal bruge, til at klare deres egen langturssejlads. Det glæder Jesper Henriksen, som er leder af Oure Sejl Akademi.

Sejladsen skal være med til at åbne nye døre til kompetencer i ens liv, som også kan bruges uden for bådens rammer. Derfor skal fremtidens sejlere også have en forståelse for de klima- og miljøudfordringer, som verden står over for - og ikke mindst FN’s Verdensmål 14 - Livet i havet. Klimaændringerne kommer i høj grad til at spille ind på det vejr, som skal drive båden frem. Den dannelse vi vil fremme i fremtidens ProSkipper-kursus er, at de skal kunne tage ansvar for skibet, besætningen og dem selv, samt have en proaktiv handlekraftig tilgang til de klima- og miljøudfordringer vi og verden står over for”, lyder det fra en stolt Jesper Henriksen, der næsten ikke kan vente til august, hvor det nye hold ProSkippere ankommer til Oure Højskole.

Arbejdet og læringen om at formidle FN’s Verdensmål nr. 14 - Livet i havet - sker desuden i samarbejde med blandt andre Biologisk Institut på Syddansk Universitet og andre universiteter.

Full Screen Sejlads Oceans Of Hope

Samarbejde med Oceans of Hope

Oure Højskole har siden 2016 haft et samarbejde med Oceans of Hope, hvor en stor del af højskolens sejlere har sejlet med rundt i verden efter endt højskoleophold. Læs mere om samarbejdet her. Det nye ProSkipper-togt, som skal foregå på Oceans of Hope’s båd, er derfor en naturlig udvikling af samarbejdet.

Oceans of Hope har siden 2014 har sejlet jorden rundt med en besætning bestående af mennesker med sygdommen multipel sklerose (MS). Jordomsejlingen har vist, hvordan man på en båd skaber stærke og handlekraftige fællesskaber. Det er der brug for med de udfordringer, verden står overfor i dag, og det er årsagen til, at stifter af Oceans of Hope, læge og kaptajn Mikkel Anthonisen, nu byder sin båd ind til højskoler med sejllinjer.

På togtet og kurset med Oceans of Hope skal ProSkipperne fra Oure lære at forberede, planlægge og udføre en længere sørejse med alle de kompetencer, det kræver, og dermed ikke blot klargøre dem til selv at sejle rundt om den blå planet efter deres højskoleophold, men også forstå, hvordan man kommer fra idé til handling. Vi sejler ud til sårbare havområder og lærer at formidle om havets betydning i forhold til klimaet og får sat et øget fokus på, hvordan livet i havet har det – Verdensmål 14 - og hvordan det er påvirket af og påvirker klimaforandringerne. I Oceans of Hope er vi rigtig glade for vores nye udvidelse af samarbejdet med Oure Højskole, som vi deler værdifællesskab med”, fortæller Mikkel Anthonisen.

S/Y Oceans of Hope
Togtet ud på åbent hav med ProSkipperne foregår på sejlbåden S/Y Oceans of Hope - en Challenge 67 (67 fod), bygget til at sejle jorden rundt i stormvejr i modvind – således en af verdens mest sødygtige sejlbåde. Båden har været jorden rundt tre gange, én gang med Mikkel Anthonisen som skipper.

ProSkipper-kurset begynder den 6. august 2023 og fortsætter frem til den 16. december.

Det øvrige indhold på kurset, som bla. Y3 (yachtskipper certifikat af 3. grad) mm. finder du her.