Nyhed

Højskole: Den bedste forberedelse til at blive skiinstruktør – overalt i verden

02. marts 2022

Image Article Højskole PSI Ski

Flemming og Sofie er nyudklækkede skiinstruktører fra Oure Højskole. Fire måneders højskoleophold med fuld fokus på ski og fælleskab gjorde dem klar til eksamen, hvor de bestod i første forsøg. Nu har de job som skiinstruktører og bor sammen med højskolevennerne i de østrigske alper.

”Hvornår kan vi komme på ski?”

Det var det eneste Flemming Nebeling tænkte på, da han startede på Oure Højskole tilbage i august. Hurtigt fandt han ud af, at det egentlig ikke hastede så meget med at få sne under fødderne. Det handlede om forberedelsen til at få sne under fødderne og om at indgå i et højskolefællesskab, hvor ens kammerater deler den samme passion og har samme mål.

Flemming har sammen med Sofie Schiøler Andersen og ni andre unge mennesker gået på BSI-linjen (Basic Ski Instructor) på Oure Højskole, hvor de med hjælp fra erfarne skiløbere har trænet og forberedt sig til at tage deres skiinstruktør-eksamen. En eksamen med certificering gennem Den Danske Skiskole, som alle 11 elever bestod i første forsøg. Det kom ikke bag på skiunderviser Morten Lund, men det var bestemt heller ikke noget, han havde taget for givet.

”Hvis du tilmelder dig BSI-eksamen gennem Den Danske Skiskole, er det ikke unormalt at dumpe. Det er en helt ny verden at komme ind i og hvis du ikke har erfaring som instruktør, er det meget svært at nå at lære alt det du skal på så få dage. Vores elever, som har forberedt sig her på højskolen i fire måneder, har et langt bedre udgangspunkt til at bestå den eksamen, så selvfølgelig havde jeg høje forventninger til dem, men jeg havde ikke turde håbe på, at 100 % bestod”, fortæller han.

Full Screen Højskole PSI Ski

Har været igennem alle sportsgrene i forberedelsen

At eleverne var godt forberedt til deres eksamen, er ikke kun en udtalelse, som underviseren vil stå på mål for. Sådan lyder det også fra eleverne, som dog ikke havde overvejet, hvor mange forskellige sportsgrene de skulle igennem i løbet af deres forberedelse.

”Forberedelserne forud for vores eksamen har på mange punkter været fantastisk, for da vi nåede december, følte jeg mig godt rustet til at bestå. Den fysiske træning har fyldt rigtig meget og vi har styrket vores krop inden skisæsonen igennem mange forskellige aktiviteter, som har kunne kobles til skiløbet, fx volley, MTB, havkajak, kajakpolo, styrketræning, rulleskøjter, windsurf, SUP, spring, svømning og adventurerace”, fortæller Sofie, som inden hendes tid på Oure ikke havde haft mange uger på ski.

Flemming er enig.

”Nu hvor vi træner vores skiløb i Østrig, kan jeg se, at igennem vores forberedelse på højskolen har vi fået en værktøjskasse med, der er fyldt med kropsbevidsthed som er kommet fra forskellige sportsgrene, hvor man ofte bliver udsat for noget nyt og bruger sin krop på en måde, man ikke har gjort før”, lyder analysen om tiden på Oure fra Flemming.

Full Screen Højskole PSI Ski 2

Oure Højskole + BSI = jobs overalt i verden

Når du tilmelder dig BSI-linjen på Oure Højskole, bliver du ikke garanteret et job. Men hvis du har lyst til at arbejde som skiinstruktør et sted i verden, er du godt på vej, når du står med eksamensbeviset i hånden. Der er nemlig hjælp at hente fra de erfarne undervisere.

”Den Danske Skiskole har lavet kurser i mere end 30 år og er kendt for at have et højt indgangsniveau. Folk i verden er ikke i tvivl om, at hvis man har en instruktøruddannelse BSI 1 fra Den Danske Skiskole, så er man dygtig og man kan få job overalt i verden. Desuden har vi på Oure et kæmpe netværk indenfor skiskoler overalt i verden og vil selvfølgelig gøre hvad vi kan for at hjælpe vores elever videre”, fortæller skiunderviser Morten Lund.

I denne tid med Covid-19 har det været sværere end normalt at sikre sig job som skiinstruktør, men det lykkedes alle de BSI-elever, som ønskede job, da de stod med eksamensbeviset i hånden. Og hjælpen fra deres undervisere var værdsat. Sådan lyder det fra Flemming.

”Det var fedt at se, at det var lige så vigtigt for Morten og Jes, at vi fik job. De benyttede deres kontakter og fandt muligheder i både Østrig, Italien og Canada. De åbnede døre for os som vi aldrig ville kunne have gjort på egen hånd”, lyder det fra den unge skiløber.

Full Screen Højskole PSI Ski 3

En lille højskolefamilie i alperne

Dørene blev åbnet til en skiskole i Bad Gastein. Et setup, der ikke bliver ret meget bedre, hvis du spørger de unge skiløbere, som er fløjet fra reden i trygge rammer.

”Det har været den perfekte overgang fra højskolen. Vi bor allesammen sammen og står mere på egne ben end vi gjorde på højskolen. Det er første gang vi alle flytter rigtigt hjemmefra og vi tager processen sammen, hvilket bare er nemt, når vi allerede kender hinanden ind og ud på forhånd”, fortæller Flemming, som bliver bakket op af Sofie:

”Det er mega fedt, at vi allesammen har fået job det samme sted for det er jo ens bedste venner, man arbejder og bor med. Det er også de samme mennesker, som du har delt din passion med de sidste mange måneder og dem du har været på en fed højskolerejse med,”fortæller hun.

På Oure Højskole er der foruden BSI-linjen også mulighed for at blive professionel skiinstruktør eller snowboard-instruktør. Læs mere om de forskellige linjer her