Nyhed

Men’s Room på Oure Højskole: Sex, følelser og kærlighed

20. maj 2021

Mens Room Header Højskole

To unge gutter har taget initiativ til at starte en mandeklub, hvor der bliver talt om alt fra kærlighed og kærestesorger til samtykke og machokultur. Opbakningen til den nye klub har været overvældende.

 I efteråret 2020 startede kvinderne på Oure Højskole samtaleklubben ’Kvinde Kend Din Krop’. Her blev der talt om alt fra onani og prævention til orgasmer og knibeøvelser. De unge gutter på højskolen var ret misundelige på kvindernes fortrolige rum, men fandt hurtigt en løsning på problemet: De startede deres egen klub.

- Vi ville rigtig gerne have været en flue på væggen til pigernes møder i klubben og jo mere vi talte om det, jo mere blev det klart, at vi mænd egentlig havde meget mere behov for sådan en klub end pigerne, for vi mænd er virkelig dårlige til at tale om vores følelser. Der er mange tabubelagte emner, som mænd ikke taler om med hinanden og som vi oftest bare går med for os selv fordi vi er nervøse for om vi bliver taget seriøst, hvis vi siger det højt, fortæller Jonas Fjord og Jens Lykke Hansen, som sammen har startet klubben for mænd, der går under navnet ’Men’s Room’.

Et kæmpe behov for et fortroligt rum blandt mænd
Selvom Jonas og Jens var overbeviste om, at der var et stort behov for denne mandeklub, var det ikke uden nervøsitet i stemmen, da de en aften på højskolen rejste sig og fortalte om det nye koncept. For hvordan ville det blive taget imod af de andre gutter på højskolen? Var der overhovedet nogen, der ville være med i klubben? Modtagelsen kom bag på dem begge.

- Vi er virkelig overraskede over, hvor stor en opbakning det her har fået. Hver uge deltager 30-40 gutter og deres reaktioner har været virkelig positive. Vi var lidt nervøse for om folk ville turde at åbne op og om det ville blive for useriøs en stemning, men det er slet ikke tilfældet. Rigtig mange deltager i snakken – også de gutter, der i hverdagen er lidt til den stille side. Og det er vigtigt for gruppen, at det ikke kun er de samme få, der deler noget. Når alle bidrager og tør åbne op, bliver det nemmere at tale om de tabubelagte emner, fortæller Jonas og Jens til en snak i højskolens spisesal.

Den anonyme boks
Jonas og Jens er stadig overraskede over, hvor gode deres mandlige højskolekammarater er til at åbne op til klubbens møder, som altid starter i små grupper på 5-6 stykker, så folk kan få talt sig varme inden de fortsætter i plenum. Det kan dog være svært for nogle at bryde isen og derfor valgte Jonas og Jens til andet møde i klubben at introducere den anonyme boks. Alle mændene fik udleveret et papir, hvor de kunne skrive et spørgsmål eller et emne, de ønskede der blev drøftet. Alt blev lagt i den anonyme boks, som tages frem til hvert møde. På den måde sikrer de, at dem, der har svært ved at sige tingene højt i starten, stadig har en stemme til møderne. Møder, som selvfølgelig er fortrolige, hvilket Jens og Jonas fremhæver som et af nøgleelementerne til mandeklubbens succes.

- Det er vigtigt, at alt det vi taler om, forbliver mellem os i klubben. Pigerne er selvfølgelig meget nysgerrige på, hvad vi har snakket om, og de må da gerne høre hvilket emne, vi har berørt, men der kommer ikke andet ud fra lokalet. Det er meget vigtigt. Alle i klubben skal kunne føle sig trygge til at åbne op, lyder det fra de to stiftere af klubben, som dog har inviteret pigerne med i klubben til næste møde. Her skal de tale om de spørgsmål, som det ene køn kan have svært ved at stille det andet.

Men’s Room er kun for højskolens mandlige elever og er ikke en del af højskolens undervisning. Jonas og Jens håber dog, at underviserne på højskolen vil forsøge at drive klubben videre, når dette års elever stopper til sommer.

- Vi havde aldrig overvejet at starte sådan en klub her inden vi startede på højskolen. Men der er virkelig et behov for det, så vi håber meget, at faklen bliver ført videre og at det ikke stopper med os, lyder det fra de to stolte mænd.