Nyhed

Styrt, spænding, holdånd og succeser: Jibbing er ikke for de sarte sjæle.

25. maj 2022

Image Article Efterskole Ski Jib Podie

Torsdag den 12. maj blev der afholdt DM i jibbing for fire efterskoler. Det er et event, der byder på spænding, holdånd, voldsomme fald og vilde tricks. Ski-eleverne har længe trænet op til netop denne dag, og nu fik de endelig chancen for at vise, hvad de kan.

Artiklen er skrevet af Thea Thinggaard Larsen, elev på Oure Efterskole

Vinden blæser koldt i træerne, og solen står klart ned gennem de få skyer på den ellers blå himmel. Det er torsdag den 12. maj, og skieleverne på Oure, Sine, Aabybro og BGI Efterskole skal dyste mod hinanden i DM i jibbing. Klokken er 08:30, og konkurrenterne er allerede i gang med opvarmningen. En lang kø af håbefulde og spændte ’jibbere’ strækker sig op ad Oure Mountain, og de kører skiftevis ned mod den sorte rampe. En høj gut klædt i sort fra top til tå hopper sig selv i gang og sætter kursen direkte mod rampen. Han jibber selvsikkert henover røret og lander ved at vende sig 180 grader i sit hop. Han bliver mødt med støttende råb og klapsalver ovenfra, og det hele smelter sammen med rap-musikken, der spiller fra soundboksen og skaber stemningen af boblende nervøsitet og glæden ved sporten.

Vinden griber i flaget for enden af Mountain, hvorpå der står: ”Oure Efterskole - Sport”, og bag det sidder flere deltagere og gør sig mentalt klar, mens de får tjekket det sidste på skiene.

”Jeg glæder mig virkelig meget. Det er jo vores hjemmebane, så det burde være en fordel. Faktisk er jeg ikke rigtig nervøs. Jeg har stået på ski, siden jeg var tre år gammel. Efter Oure har jeg fundet ud af, at freestyle-ski er meget federe end alpin”, fortæller jibberen, Benjamin, fra Oure Efterskole.

Image Article Efterskole Ski Jib

Klar, parat, start

Højtaleren skærer svagt i ørerne, og Simon, skilærer, meddeler, at der er 15 minutter til startfløjtet. Vestas-vindmøllen kører for fulde drøn i horisonten, og træerne skæver til deltagerne, der netop tager sig en kort pause inden start. Nogle af repræsentanterne for Aabybro Efterskole spiser matador-mix og får tanket på med vand, mens de griner, og snakken går ivrigt. ”Vi har egentlig ikke trænet vildt meget op til det, så vi er da lidt nervøse. Vi har stået på ski henholdsvis 13 og 9 år, så vi har vel en del erfaring, men det er først på efterskolen, vi har prøvet freestyle-ski”, lyder det fra Mads og Niller fra Aabybro Efterskole.

Jibberne har fået uddelt veste med forskellige farver, der repræsenterer deres efterskole, og konkurrencen bliver skudt i gang. Deltagerne springer for første gang ud på rampen, mens de bliver bedømt. Det er nu, det gælder.

På rælingen sidder tilskuere fra alle efterskolerne og hepper på de tapre skiløbere. En repræsentant for BGI glider med høj fart over rampen, men får for meget vægt bagtil og lander med ryggen på den lille rampe. ”Uhh er du okay?”, lyder det fra kommentatoren, og publikum samt resten af deltagerne holder et øjeblik vejret. BGI-eleven rejser sig dog tappert op, som var intet sket og nikker smilende til kommentatoren. Konkurrencen fortsætter.

Image Article Efterskole Ski Jib Pige

Girl power og grillpølser

Da første del af konkurrencen er overstået, bliver det tid til pigernes finale. Tilskuerne er så småt begyndt at blive flere på rækkerne. Deltagerne gør sig klar, og den første flyver ud over kanten og sætter fart mod rampen. Hun glider henover røret, og man kan høre, hvordan kanten af skiene skærer overfladen. ”Sådan! Det er et teknisk trick, når man skærer med skiene”, fortæller kommentatoren begejstret. Publikum klapper, mens jibberne fortsat svæver over Oure Mountain.

Det nærmer sig den sidste runde for pigernes finale, og det er altså den sidste chance for at vise, at man fortjener guldmedaljen. Maria, som repræsenterer Oure, trækker vejret dybt og sætter kurs mod rampen. Tiden står stille, og alle har opmærksomheden rettet mod hende, da hun jibber perfekt og slutter af med en landing, hvor hun drejer 180 grader. Så snart Marias ski møder jorden, bryder publikum ud i et fælles jublende hvin, og i begejstringens hede løber en Oure-repræsentant mod Maria og vælter ind i hende med et kæmpe kram. Lige i hælene følger endnu en holdkammerat. Der er ingen tvivl om, at Maria har hevet guldet hjem med denne fænomenale udførelse.

Da pigernes finale er overstået, er grillpølserne klar, og deltagerne stimler sammen i en kø foran grillen. Humøret er højt, og duften af sommergrill og forår løfter begivenheden til helt nye højder.

”Jeg havde kun landet mit trick én gang før, så jeg var nervøs for, det ikke kunne lade sig gøre igen. Det var så fedt at lande tricket, og jeg er selvfølgelig glad for at vinde, men det var dog ikke det vigtigste ved oplevelsen. Det fedeste var det moment, hvor jeg landede tricket, og Tristan og Valdemar kom løbende mod mig og gav mig et kæmpe knus. Man kunne virkelig mærke holdånden”, fortæller Maria fra Oure Efterskole.

Image Article Efterskole Ski Jib Drenge

Semifinaletid

Solen har bagt over Oure mark siden morgenstunden, og vinden har lagt sig en smule. En skrattende lyd fra højtaleren knitrer over høje grin og summen af teenagesnak. ”Ja, så er det tid til, at drengene, der er gået videre til semifinalen gør sig klar”, fortæller Simon. De udvalgte jibbere stiller sig op i en kø, hvor de nu kæmper direkte om at gå videre til den store finale. Der er fire drenge tilbage, som er delt op i to puljer. Første pulje er Valdemar fra Oure Efterskole og Thomas fra BGI. Spændingen blandt publikum vokser sig større, mens de to første semifinalister stiller sig klar øverst på bakken. Det bliver tid og første deltager sætter i gang og får fart mod rampen. Han hopper elegant op i luften med den blå himmel i baggrunden og lander lidt usikkert på rampen. Semifinalen er officielt skudt i gang.

Thomas og Valdemar har skiftevis prøvet kræfter med skiene, og det er tid til den sidste runde i deres pulje. En fugleflok kommer flyvende i et symmetrisk mønster på himlen, og sollyset indrammer semifinalisterne i et strålende rampelys. Oure-repræsentanten hopper sig selv i gang og lander sikkert på rampen, hvor han slutter af med at vende 360 grader om sig selv. Der er sat en høj standard for den sidste runde. Da det bliver Thomas’ tur, kan man se nervøsiteten, der har tag i hans krop, og han samler hurtigt modet til at sætte af. Han rammer røret og kommer i let ubalance. Valdemar går videre til kampen om 1. pladsen.

Tiden er kommet til anden semifinale, hvor jibberne er Tristan fra Oure Efterskole samt Birk fra SINE efterskole. Publikum rammes af lette og kølige vandperler fra slangen, da banen vandes og gøres klar til flere jib. På toppen kan Tristan skimtes i færd med at sætte skistøvlerne i skiene, og Birk er den første, der kaster sig ud over Oure Mountain. Tilskuerne fra SINE hepper og klapper fælles som i takt til musikken, der buldrer fra soundboksen. Birk lander i et selvsikkert drej, og publikum går helt amok. På toppen står Tristan, der nu må udføre sit jib formidabelt for forhåbentlig at sikre sig en plads i finalen. Hans skuldre løfter sig let, idet han trækker vejret dybt ned i lungerne. Han lægger vægten frem på forsiden af skiene, og tyngdekraften bringer ham ud over bakken. Tristan letter i luften og vender i et drej om sig selv, inden han lander på rampen. Publikum bryder ud i hvin og klapsalve, og Tristans tandpastasmil står tydeligt frem, da han lander.

Full Screen Efterskole Ski Jib

Den endelige afgørelse

Endelig annonceres det, at Valdemar og Tristan, som begge er repræsentanter for Oure Efterskole, skal dyste mod hinanden om 1. pladsen i DM i jibbing. Den ustandselige musik, der kører ubesværet fra soundboksen kan ikke hamle op med den stilhed, der har lagt sig blandt publikum. Det er som om, alle i tilskuerrækkerne trækker vejret på samme tid. De er ikke længere enkelte individer, men en samlet enhed, der venter i spændingens ubærlige tag, da de endelige finalister indtager den retmæssige plads på toppen af bjerget.

Tristan er den første, der giver efter for startskuddet, og en strygende lyd fra friktionen mellem skiene og underlaget høres, da han sætter kurs mod rampen. Igen jibber Tristan finurligt over røret og lander som var det legende let. Presset lægger sig langsomt på Valdemars skuldre. Skiftevis hæver de to finalisterne niveauet, og de topper konstant den andens forrige jib. Da det bliver tid til den absolut sidste runde er publikum helt oppe og køre. Vinden niver i kinderne, og efter de utallige vandinger af banen har flere fået fugtige fødder. Men alt dette glemmes, da Tristan for sidste gang lader sig føre ud over rampen. Igen gør Tristan sit absolut bedste, og det er klart, at Valdemar må gøre noget ekstraordinært for at vinde guldet hjem.

De to finalister har kæmpet hårdt, og nu afgøres det endelig, hvem der skal kåres som vinderen af DM i jibbing. Valdemar har sine solbriller siddende tæt foran øjnene, og den store hættetrøje blæser let med vinden. Han hopper sig selv i gang, og alles øjne er rettet mod ham. Da han kommer til hoppet, drejer han rundt om sig selv, inden han lander på rampen. Publikum møder ham allerede med stor applaus, og han virker selv lidt overrasket over at være landet. Lige inden enden af rampen, drejer han endnu en gang 360 grader om sig selv og lander endeligt på underlaget. Tilskuerne går helt amok, og da det går op for ham, at han klarede det til perfektion, strækker han armen op i vejret som en sejrsjubel. Valdemar vinder 1. pladsen for drengene i DM i jibbing 2022.

”Jeg er ikke så vild med alt for stort pres, så da jeg stod på toppen, og de fleste kiggede på Tristan, fordi han lige havde kørt, gjorde jeg det bare uden at tænke for meget. På vejen mod rampen havde jeg ikke ret meget i hovedet. Så lavede jeg mit første trick, og jeg landede det, hvilket jeg ikke havde regnet med, og så følte jeg bare, at jeg kunne fortsætte med at dreje rundt om mig selv. Det gjorde jeg, indtil jeg landede endeligt. Jeg tænkte slet ikke over, at jeg nok havde vundet. Jeg var bare så optaget af, at det var første gang, jeg havde landet det trick”, fortæller Valdemar fra Oure Efterskole med stor begejstring.

Pigernes placering

  1. 1. plads: Maria Andreassen fra Oure
  2. 2. plads: Helene Jessen fra SINE
  3. 3. plads: Clara Henriksen fra Oure 

Drengenes placering

  1. 1. plads: Valdemar Jensen fra Oure
  2. 2. plads: Tristan Boye fra Oure
  3. 3. plads: Thomas Bille fra BGI
  4. 4. plads: Birk Alber fra SINE