Nyhed

Heartland: Fællesskab, festival og gensynsglæde

05. maj 2023

Image Article Heartland

Når Egeskov på torsdag indtages af glade festivalgæster, god musik og lækker mad, vil en stor del af de frivillige ’Heartworkers’ være nuværende og tidligere elever fra Oure Højskole. Det lokale samarbejde er en gave for alle involverede.

”Det minder om en genforeningsweekend, men det sker på en festival og vi har alle mulighed for at være frivillige – på én og samme tid. Det er jo egentlig en sindssyg kombination”.

Sådan lyder det fra tidligere højskoleelev Emmi Ringtved, som sammen med 180 andre nuværende eller tidligere Oure-elever indtager Heartland som frivillig på torsdag. Inden Emmi startede på Oure Højskole, var Heartland ikke en festival hun kendte til, men ved at deltage som elev sidste år fandt hun hurtigt ud af, at det er den helt rette festival at være frivillig på. Og hun er ikke den eneste.

”Heartland er en god festival for højskoleelever fordi den favner bredt. Nu er jeg jo ikke elev på skolen mere, men alle tidligere elever jeg kender, som er med i elevforeningen, skal med igen i år. Der er en generel enighed og summen om, at Heartland er stedet at være. Måske fordi det minder os om højskolelivet, og vi kan have samme fællesskabsfølelse, som vi havde på dengang vi gik på skolen”, fortæller hun.

De sociale fællesskaber indtager pladsen

Efter corona havde de fleste festivaler svært ved at tiltrække nok frivillige. Det er heldigvis ved at ændre sig, og ifølge sektionsleder for frivillighed på Heartland, Kirsten Andersen Lave, er man i år tæt på at være tilbage til niveauet før corona. Det er dog ikke kun mængden af frivillige, der betyder noget for Heartland, men også hvilke frivillige, der kommer og løfter opgaverne. Og her er Oure en special størrelse, lyder det fra Kirsten.

”Jeg må bare sige, at samarbejdet med Oure er en gave for Heartland. Det helt særlige ved Oure er jo, at de kommer med en meget stor gruppe frivillige, som tager et kæmpe ansvar, og som har en forpligtelse for andet end Heartland. De er allerede del af et stort Oure-fællesskab, og det fællesskab tager de med ind på pladsen”, fortæller hun.

Samarbejdet mellem Oure og Heartland er derudover både tidsbesparende for festivalen, og giver en ro i maven hos Kirsten, der har mange frivilligposter at afsætte under festivalen.

”Allerede i efteråret, når vi starter op, ved vi, at vi kan reservere tre barer og en scene til eleverne fra Oure. Det gør vores rekrutteringsbyrde mindre. Og da højskolen selv står for at fordele de frivillige på vagterne og desuden har al kommunikation med dem, letter det vores arbejde rigtig meget. Samtidig skaber det en god oplevelse for de frivillige, at kontakten kommer fra Oure, som de kender og har et fællesskab med i forvejen”, fortæller hun.

Et samarbejde med fælles værdier

Heartland og Oure begyndte samarbejdet tilbage i 2017. Siden da har det udviklet sig på mange måder, og det er et samarbejde, som fortsat glæder Performing Arts-leder Thomas Bundgaard, der er bindeleddet mellem Oure og Heartland.

”Vi kunne med det samme se, at festivalen ville noget nyt og anderledes end de festivaler, vi normalt så rundt omkring i Danmark på det tidspunkt. Heartland Festival var og er meget mere end bare en musikfestival: der er vedkommende talks, forførende kunst, gastronomiske mesterværker og så selvfølgelig fremragende musik – og det hele er samlet i de smukkeste omgivelser på Egeskov Slot. Nærmest i vores egen baghave og med store muligheder for at give vores nuværende og tidligere elever en unik oplevelse”, fortæller han.

Det er ikke kun det store samarbejde med frivillige, der fylder. Heartland og Oure har også indgået et samarbejde med henblik på at minimere madspild. Spisehuset på Oure, som hver dag laver mad til 1.000 elever og 250 medarbejdere aftager nemlig de rester fra Heartland, som står tilbage, når det sidste band har forladt scenen. Det bæredygtige aftryk er et af de mange steder, hvor Oure og Heartland klinger godt sammen.

”Heatland har et ønske om at gennemføre et unikt event med et minimum af belastning for natur, klima og miljø, samtidig med, at de gerne vil sætte nye standarder for, hvordan en moderne kulturfestival kan tage sig ud. Netop noget, der rimer rigtig godt med det, vi laver på Oure Højskole: høj kvalitet og unikke oplevelser med et ansvarligt blik”, fortæller Thomas Bundgaard, der glæder sig til at indtage pladsen med 180 unge Oure-elever på torsdag.