Nyhed

Dannelsesfestivalen RESONANS sætter den kunstige intelligens på dagsordenen

13. juni 2023

Image Article RESONANS 2022 Hallen

I år vil den kunstige intelligens fylde meget i programmet til RESONANS. Foto fra sidste års RESONANS: Earthlander Media

For tredje år i træk danner Oure Højskole rammen om dannelsesfestivalen RESONANS. I år vil festivalen sætte den kunstige intelligens højt på dagsordenen, og hele fire programpunkter er dedikeret til emnet. Desuden kan man også opleve en paneldebat om børns skærmforbrug med blandt andre Imran Rashid, som er initiativtageren til borgerforslaget ’Stop tech-industriens kommercielle udnyttelse af danske børn & unge’. Festivalen finder sted lørdag den 26. august fra 9 til 18.

Når RESONANS finder sted den 26. august fra 9 til 18 på Oure Højskole, er det tredje gang, det sker. Begrebet ”dannelse” handler om alt det, der gør os til gode, oplyste og sociale mennesker. Men efterhånden som verden udvikler sig, ændrer vilkårene for dannelsen sig også.

En af de mest skelsættende udviklinger, som er i gang netop nu, er den kunstige intelligens’ indtog i alverdens aspekter af vores hverdag og arbejdsliv. Siden ChatGPT’s ankomst den 30. november 2022 har mediedækningen af den kunstige intelligens’ potentialer og faldgruber været massiv.

På RESONANS 2023 vil fænomenet blive grundigt diskuteret og analyseret – fordelt på hele fire forskellige programpunkter:

  • Teknologi eller kunst?: Lars Seeberg vil være moderator for en spændende paneldebat med Gry Worre Hallberg, Peter Vistisen, Mikael Fock og Lana Tankosa Nikolic. Omdrejningspunktet er dette essentielle spørgsmål: Skal kunsten være et åndehul fri for teknologi – eller skal den snarere gøre brug af de nye muligheder til eksempelvis at styrke interaktionen med publikum?
  • Samtale med og om kunstig intelligens: Thure Lindhardt, Karen Humle og Christian Have vil indgå i en dybdegående og unik samtale, som ikke kun handler om kunstig intelligens – den kunstige intelligens vil undervejs også selv få mulighed for at komme til orde. Hvilke spørgsmål har den kunstige intelligens mon til os mennesker?
  • Hvordan sættes rammerne for den kunstige intelligens?: Et af de helt centrale spørgsmål omkring kunstig intelligens er, hvordan vi begrænser dens udfoldelser. Troels Mylenberg vil sammen med en række forskere facilitere en opsigtsvækkende debat om, hvordan man overhovedet bærer sig ad med at begrænse fænomenet – og hvordan man beslutter, hvor grænserne overhovedet skal gå.
  • Kan intelligens være kunstigt?: Stine Bosse og Lene Rachel Andersen stiller sig skeptiske an i forhold til den massive opmærksomhed, den kunstige intelligens har fået. Så de stiller spørgsmålet: Er der overhovedet noget, der hedder kunstig intelligens – eller er begrebet blevet skabt for at gøre os bange?

Tech og Trivsel inviterer til debat om børns skærmforbrug

Foruden den kunstige intelligens, kan man også glæde sig til en paneldebat om et andet stærkt relevant emne i denne digitaliserede verden – nemlig børns skærmforbrug.

Under overskriften ’Generation skærm’ inviterer netværket Tech og Trivsel til debat om netop dette. Blandt netværkets medlemmer finder man Imran Rashid, som er initiativtageren til borgerforslaget ’Stop tech-industriens kommercielle udnyttelse af danske børn & unge’. Et forslag, som har samlet mere end 50.000 underskrifter, og derfor vil blive behandlet i Folketinget.

De øvrige deltagere – Dorte Ågård, Mie Oehlenschläger og David Madsen – er alle også med i netværket.

Have: ”Den kunstige intelligens vil uden tvivl påvirke dannelsesbegrebet”

Christian Have er en del af styregruppen bag RESONANS, og han er højaktuel med den netop udkomne bog, ’Kunstig intelligens: Kunstens storhed eller fald?’. Han sætter her ord på, hvorfor det er så vigtigt at få emnet sat på dagsordenen:

”Det er fuldkommen afgørende, at vi både som individer og som samfund gør, hvad vi kan for at begribe den kunstige intelligens som fænomen. Der er nemlig ikke bare tale om et naturligt næste skridt i den teknologiske udvikling, men derimod om noget, der vil ændre på fundamentale aspekter af vores liv. Derfor er det også helt naturligt, at emnet får god plads på RESONANS, for den kunstige intelligens vil med sikkerhed også påvirke dannelsesbegrebet og vores forståelse af, hvad der gør os til gode og oplyste mennesker.”

Læs mere om RESONANS og køb billetter (175 kr./75 kr. for unge under 25 år) på www.resonans.live.