Nyhed

Bliv student på pisten

11. marts 2022

Image Article Kostgymnasium Ski

De unge gymnasieelever tilbringer formiddagen på ski og resten af dagen på fjernundervisning og terminsprøver

Når solen skinner fra en skyfri himmel og sneen er helt perfekt, er det næsten umuligt at holde sig væk fra pisten. Alt trækker i dig. Du må op på bjerget, klikke i bindingerne og suse ned af pisterne. 

Alle, der elsker at stå på ski, kender den følelse. Det gør skieleverne på Oure Kostgymnasium også. Og selvom de først og fremmest skal passe deres gymnasieundervisning, er det ikke nødvendigt for dem at gemme deres trang til at komme op på bjerget og hoppe i skiene. Der er nemlig plads til begge dele. 

På Oure Kostgymnasium er skieleverne på ski seks uger om året. I nogle uger modtager de både skiundervisning og STX-undervisning. Dog er undervisningen lidt anderledes end, når de er hjemme på Oure, fortæller skiunderviser på kostgymnasiet Søren Søborg. 

”For at eleverne kan få mest muligt ud af begge dele, starter vi dagen på bjerget og står på ski hele formiddagen, hvor sneen er bedst. Så spiser vi frokost i solen og så står eleverne på ski igen til kl. 14. Når de kommer ned fra bjerget, starter den virtuelle undervisning to dage om ugen og kører til kl. 17.30, hvorefter der er lektielæsning, så de ikke kommer bagud”, fortæller underviseren, der i snart 20 år har undervist Oures elever på pisterne rundt omkring i Europa. 

”Det lyder som et rimelig hardcore program, men når eleverne er i det, fungerer det. De ved, hvad de skal på de forskellige tidspunkter, og de har deres kammerater omkring sig, som de kan sparre med. Og så giver det jo ret meget energi at suse rundt på bjerget hele formiddagen i høj sol, så de er tanket godt op, når undervisningen starter”, tilføjer den erfarne underviser. 

Full Screen OKG Ski Fjernundervisning

Det handler om forberedelse

Terminsprøver med varm kakao

Ikke nok med, at gymnasieeleverne modtager fjernundervisning på deres værelser i Østrig, så skal de også til terminsprøver, mens de er afsted. Det rør dog ikke elev i 3.G, Christine Bøllingtoft. 

”Det kan både være rigtig hårdt, men også ret fedt. Når man tager sin terminsprøve hjemme på Oure sidder man mange samlet i et stort lokale og kan derfor let blive forstyrret og distraheret. Men hernede i Østrig er vi ikke så mange samlet, vi får varm kakao og har det ret hyggeligt undervejs. Og så har vi været på bjerget hele formiddagen og fået frisk luft, så vi er ret klar på terminsprøven”, fortæller hun. 

Det handler om forberedelse

Når skieleverne ikke sidder i terminsprøver, foregår fjernundervisningen i små grupper, hvor eleverne har en lærer for sig selv, som er koblet på hjemmefra Danmark. Undervisningen hjælper eleverne med ikke at komme bagud i forhold til klassen derhjemme, fortæller Andreas Thøgersen fra 2.G. 

”Man får helt vildt meget ud af fjernundervisningen, da det er noget helt andet at sidde 2-3 elever med én lærer. Man kan både få vist ens lærer, at man kan en masse, som han eller hun måske ikke troede, man kunne, men man kan også få spurgt bedre ind til de emner, man kæmper med, fordi man har vedkommende for sig selv”, fortæller han. 

Men kommer man ikke let bagud, når man ikke deltager i samme undervisning som ens klassekammerater, og man måske hellere vil bruge aftenerne på spil og hygge end lektier? Ikke, hvis man er godt forberedt, lyder det fra Andreas. 

”Som skielev på Oure er man godt klar over, at det er læring under eget ansvar, når vi er afsted, så vi har på forhånd læst op og lavet afleveringer. Og så handler det om at finde balancen. Vi er jo ikke hernede på ferie. Vi er på en studie- og undervisningstur, så skolen spiller lige så meget ind som skiløbet gør”. 

Han bakkes op af Christine.
”Vi skal skrive præcis de samme opgaver, som dem derhjemme, så det er bare med at få afleveret det man kan på forhånd. Og det man ikke kan lave på forhånd, kan man sagtens finde tid til om aftenen, hvor vi så sidder sammen og hygger om det. Vi er jo taget afsted med en viden om, at man skal kunne begge dele - både ski og STX – ellers ville konceptet ikke fungere”, fortæller hun. 

Drømmer du også om at stå på ski, mens du tager din studentereksamen?

Udover at være afsted hele februar måned, er skieleverne på Oure Kostgymnasium også afsted i en uge omkring påske samt i efterårsferien. Resten af tiden går eleverne i skole hjemme i Oure, hvor de også bor på skolen og har deres linjeundervisning i ski. 

Hvis du drømmer om at tage din studentereksamen mens du står på ski, kan du læse mere om linjen her