Nyhed

10 gode råd til efterskoleforældre

11. august 2023

Mette Romer Portræt Kvadrat Fotograf Rico Feldfoss (1)

Fotograf: Rico Feldfoss

Forstander på Oure Efterskole, Mette Romer Søborg, skal smage sin egen medicin i år, og har derfor nedfældet 10 gode råd til sig selv - og til alle andre forældre, der på søndag afleverer et barn på efterskole

Jeg har været så privilegeret at arbejde med efterskoleelever og forældre i over 20 år.

Dagen i august, hvor vi modtager de unge mennesker, er min absolut favoritarbejdsdag på hele året. Den sitren og nerve, forventningens glæde og baskende nervøsitet er overvældende og livsbekræftende at få lov til at være en del af.

Jeg har dog altid kunne iagttage denne dag med en vis professionel distance.

Jeg har smilt over fædre og mødre, der med stolthed har slæbt tasker, cykler og bedrollers for deres børn. Jeg har beundret forældre for deres tillidsfulde tilgang til de nye voksne mennesker, efterskolelærerne, der fra det ene øjeblik til det andet, har skulle overtage en del af den voksenrolle, som forældrene har udfyldt de seneste 15-16 år.

Jeg har betragtet unge mennesker, der med ungdommens gå-på-mod, har sat sig blandt fremmede mennesker på deres egen alder og lidt genert kigget sig omkring, for at finde blot et glimt af noget velkendt. Jeg har altid tænkt, at de, i dette øjeblik, er nogle af de modigste unge mennesker, jeg har mødt.

Dette scenarie har gentaget sig hvert år i starten af august.

I år bliver det anderledes. Jeg skal smage min egen medicin. Jeg skal aflevere mit ældste barn på efterskole og jeg kan få en lille klump i halsen, bare jeg skriver ordene. For det kan være svært at give slip. Både på ens barns vegne og på ens egne vegne

Så for ikke at forfalde til følelsesbetonede beslutninger og for at huske mig selv på mit ansvar som efterskoleforælder, har jeg valgt at nedfælde mine 10 bedste råd til mig selv, i tilfælde af, at jeg bliver ramt af den meget stærke, dog til tider irrationelle, forældrebeskyttergen. Måske andre kommende efterskoleforældre kan spejle sig i et eller flere af punkterne.

10 gode råd til efterskoleforældre

1. Når Albert/Sofie ringer hjem og er ked af det
Slå koldt vand i blodet. Tal Albert/Sofie til ro og tag kontakt til skolen. Lad være med at hente ham/hende.

2. Når du savner Albert/Sofie
Du skal ikke skrive eller ringe til ham/hende og fortælle det! Det er dit behov og ikke dit barns. Kram en anden og husk, at savn er fordi du elsker – det er ikke farligt.

3. Når Albert/Sofie siger, at han/hun ikke trives i deres hus/værelse/linje/klasse og derfor SKAL flyttes, hvis efterskoleåret skal fungere
Albert/Sofie bliver klogere, stærkere og modigere af at møde og bo sammen med andre unge, der ikke ligner dem selv. Udfordringer skal løses der, hvor de er opstået! Kontakt skolen og del dine tanker.

4. Når Albert/Sofie siger, at han/hun ikke kan li´ den mad der bliver serveret (og derfor skal have penge til pizza)
Vær glad for, at efterskolen præsenterer Albert/Sofie for en masse mad, som du ikke selv har overvejet at kaste dig ud i og støt op om, at man spiser det mad, der bliver serveret. Send ikke penge til pizza.

5. Når Albert/Sofie siger, at alle andre elever har fået tidligt fri fredag og derfor skal du også ringe til skolen og fritage ham/hende
Nej. Bare nej. Det er helt sikkert ikke rigtigt - og dit barn skal være på skolen til undervisningen slutter.

6. Når Albert/Sofie gerne vil hjem i weekenden og det mere er reglen end undtagelsen Det er helt naturligt, at han/hun har brug for en pause indimellem. Efterskolelivet er hæsblæsende. Tal med Albert/Sofie om hvad årsagen er og insistér på, at han/hun nogle gange bliver på skolen i weekenderne, da der ofte opstår relationer, som hverdagen ikke skaber.

7. Når Albert/Sofie forventer, at du kan løse noget på afstand, ved at ringe til skolen
Sig til Albert/Sofie, at han/hun skal tage fat i en voksen på skolen. Det giver ansvar og selvværd at lære at tage initiativ til at løse problemerne selv.

8. Når Albert/Sofie melder sig syg, med større frekvens end tidligere
Mind Albert/Sofie om, at træthed er ikke sygdom og at Netflix ikke gør én rask.

9. Når Albert/Sofie siger, at det er megakedeligt og at der aldrig er noget at lave
Vær glad for, at Albert/Sofie er i gang med at leve et ungdomsliv, hvor mobiltelefonen ikke fylder det hele og han/hun derfor lærer kedsomhedens ulidelige træghed at kende. Det er sundt. I øvrigt er der ALTID noget at lave på en efterskole, men det kræver, at man flytter sig fra sin seng.

10. Når du ikke hører fra Albert/Sofie
Alt er godt​

Jeg ønsker alle et forrygende år som efterskoleforældre. Året, som på mange områder, er lige så livsudviklende for os forældre, som det er for vores elskede børn.

Full Screen Efterskole Stemning Hus Fotograf Yilmaz Polat