Nyhed

Kan man gå på et kostgymnasium og sove hjemme?

22. november 2023

Image Article Kostgymnasium Socialt

Clara Frandsen er elev i 1.g på Oure Kostgymnasium, men sover ikke på skolen, som ellers er traditionelt på et kostgymnasium. Hun er dagelev og synes det er den fedeste mulighed.

Når Clara Frandsen fortæller folk, at hun går på Oure Kostgymnasium, tror langt de fleste, at hun bor på skolen. Clara har dog, ligesom syv andre på sin årgang, valgt at være dagelev på kostgymnasiet, hvilket betyder, at hun sover hjemme i sin egen seng i Nyborg hver aften, når hun er færdig med sin STX- og sejladsundervisning.

Valget om at blive dagelev var ikke svært for Clara, som lige havde været et år på efterskole.

Jeg synes, det var lidt socialt hårdt at være omgivet af folk hele tiden, da jeg gik på efterskole. Jeg har nogle gange brug for at trække mig, så derfor har jeg valgt at være dagelev, så jeg hver dag kan komme hjem og være mig selv i nogle timer”, fortæller hun.

Men hvorfor så ikke vælge det lokale gymnasium derhjemme? Hvis du spørger Clara, er det fordi, at den her mulighed er meget federe.

Jeg har valgt Oure, fordi jeg synes, det er en federe måde at komme igennem gymnasiet på. Jeg vil gerne blive ved med at dyrke min sejlads og det kan jeg her. Det er en sjovere måde at gøre det på og jeg synes, det er den fedeste mulighed”, lyder det fra Clara, som er bange for, at hun ville være stoppet med sin sejlads, hvis hun ikke havde valgt at blive dagelev på Oure.

Jeg plejede at træne tre gange om ugen i min sejlklub, og det er der stadig nogle af mine venner, der gør, men de har svært ved at nå både lektier og sejlads. Der er det nemmere for mig, fordi det er lagt ind i mit skema, og jeg er bange for, at jeg var stoppet med at sejle, hvis jeg ikke var kommet på Oure”, fortæller hun.

Image Article Clara Dagelev

Fordele og ulemper ved at sove i egen seng

Hvor mange timer om dagen Clara er på skolen afhænger meget af skemaet. Nogle eftermiddage og aftener bliver hun længere, fordi hun har en sen træning eller fordi hun har lyst til at hygge med de andre. Hun er dog fuldt bevidst omkring, at der er nogle ting, hun går glip af, når hun hopper på bussen mod Nyborg.

Selvfølgelig er der nogle begrænsninger ved at være dagelev, fordi de andre er mere sammen. Men man skal ikke være så bange for at gå glip af noget. Jeg synes det er fedt, at jeg kan vælge det sociale til, hvis jeg har lyst, og jeg kan smutte hjem, hvis det er det, jeg har brug for. Hvis man har en dårlig dag, er det meget rart, at man kan tage hjem og puste lidt ud”, fortæller hun.

Bliver set som mere end bare en elev i undervisning

For Clara betyder det også meget, at underviserne på Oure Kostgymnasium ikke ser hende udelukkende som en elev i STX-undervisningen eller sejler. De kigger på hele eleven og vægter både det boglige og det sportslige højt.

Man går ikke på Oure, hvis man ikke brænder for noget. Vi har alle en passion for det linjefag vi har valgt, og der er stor forståelse for ens passion. Underviserne ser os ikke kun som elever i den boglige undervisning eller som elever i sejlundervisningen. De har forståelse for, at vi har travlt på begge fronter, men at begge fronter er vigtige og skal prioriteres. Den forståelse tror jeg ikke, man finder så mange steder på traditionelle gymnasier, hvor du kun har din STX-undervisning”, fortæller hun.

Image Article, Efterskole, Sejlads
Image Article Student Huekast Kostgymnasium

Har du lyst til at tage din studentereksamen, mens du dyrker din passion?

Kom til Åbent Hus på Oure Kostgymnasium og hør mere om mulighederne for at blive dagelev eller kostelev.

Læs mere om Åbent Hus her

Læs mere om at være dagelev her