Nyhed
15. maj 2024
Gustav Godsk blev på Oure Efterskole en del af et læringsmiljø, der gav ham redskaberne til selvtræning. 3 år efter kom han tilbage til Oure Højskole for at fortsætte udviklingen sammen med en masse andre ski-nørder.
Gustav har de sidste fem år brugt det meste af sin tid på ski. Både på at stå på ski, på at træne til at stå på ski, på at undervise andre i at stå på ski, og på at planlægge, hvornår han næste gang kan komme på ski.
I løbet af Gustavs tid på Aarhus Gymnasium C, nåede han at undervise mere end 100 timer på ski, og alene i 3.g var han 9 uger på ski. Og så lavede han også lige hjemmesiden skiteori.dk, som hjælper andre med at terpe til deres ski-eksamener. Han er kort sagt bidt af ski.
Passionen for ski opstod på et efterskoleophold her på Oure for 5 år siden. Her blev han del af et læringsmiljø, som har været med til at forme ham til den dygtige skiløber og instruktør han er i dag.
”Efterskolen har haft en kæmpe betydning for min udvikling! Indtil da havde jeg bare stået på hyggeski, men på efterskolen blev jeg virkelig bidt af ski og tanken om at uddanne mig indenfor ski. Så jeg blev påvirket i en ret hurtig alder og det var det miljø, jeg gerne ville tilbage til, da jeg vendte tilbage til højskolen”, fortæller han og sender en kærlig tanke til sine efterskoleundervisere.
”Der var nogle sindssygt gode undervisere i blandt andre Smeden (Nicolaj Smedegaard) og Klavs Klavsen, som skabte et læringsmiljø, hvor vi lærte, hvordan vi kan selvtræne. De gav os nogle gode træningsvaner, som jeg tog med mig," fortæller Gustav om sin tid på Oure Efterskoles skilinje.
Allerede i sin tid på efterskolen opstod ideen om at gå på Oure Højskole. Både fordi Gustav var vild med konceptet om at bo på en skole, mens man nørder ski, men også fordi han kunne se, hvor fedt et miljø, der var på højskolen.
”Som efterskoleelev boede vi på Oures eget hotel i Østrig, når vi var på ski. Det samme gjorde højskoleeleverne, så vi havde hele tiden nogle lidt ældre, vi kunne se op til, og som vi kunne sparre med, når vi sad og forberedte os til vores eksamener på pisten”, fortæller Gustav og fortsætter.
”Det var hele det miljø, jeg gerne ville tilbage til, da jeg valgte at tage på højskolen. Et miljø, hvor der er folk omkring dig, der kan hjælpe dig, og hvor rammerne er til, at man kan udvikle sig. Hvor der er tid og plads til at fordybe sig”, lyder det fra den kun 21-årige erfarne skiinstruktør.
Som højskoleelev fik Gustav nu pludselig mulighed for at være den, som efterskoleeleverne kunne sparre med, og han fik mulighed for at prøve sine egne undervisningsevner af på dem. En vigtig brik i det store puslespil, når man som Gustav drømmer om at blive Eurotrainer (uddanner i Den Danske Skiskole).
”I forhold til at udvikle sig på ski, er det jo først, når du skal videregive din viden til andre, at du bliver nødt til rigtigt at forstå det. Jeg havde nemt ved at sætte mig ind i efterskoleelevernes tankegang, fordi jeg selv havde været efterskoleelev tre år før. Det gjorde meget for mig, at jeg skulle forklare min viden til dem”, fortæller han.
Når man som Gustav lever for at stå på ski, vil man gøre meget for at have de bedste forhold til sæsonen. Det fandt han på Oure Højskoles skilinje, hvor han gik fra august til december med efterfølgende job på Oures hotel i Østrig i sæsonen.
”Det der er fedt ved at være på sæson i forbindelse med dit højskoleophold er, at alle rammerne er til, at du kan udvikle dig mest muligt på ski. Du bor på hotellet, spiser på hotellet, og arbejder på de tidspunkter, du har fået tildelt. Resten af tiden har du fri og kan stå en hel masse på ski. Det er meget anderledes, end når jeg har været afsted på ski tidligere, hvor vi selv skulle stå for mad, bolig osv., hvilket tager tid fra det du er der for – nemlig at stå på ski”, fortæller han.
Samtidig var højskolen et frisk pust efter tre år på gymnasiet, hvor der er meget skema, kontrol og struktur. Et system Gustav navigerede i, men også pressede ham til det yderste med det maksimale antal fraværstimer han kunne overleve på, for at få så mange uger på ski og så mange undervisningstimer på pisten som muligt.
”Vi har presset den til kanten i de tre år, hvilket har sat mig i nogle spøjse situationer. Jeg har stået på pisten og filmet til videoanalyse, og er så blevet ringet op af studievejlederen og blevet kaldt ind til en samtale for at snakke om fravær. Og jeg har stået og undervist 10 englændere på pisten og er blevet ringet op af min kammerat, som står med studievejlederen, der kræver, at jeg vælger emne til SRP (studieretningsprojekt i 3.g)”, fortæller Gustav, der dog formåede ikke at gå for langt, men fik afleveret sine opgaver, deltog aktivt i timerne, når han ikke var på ski, og ikke havde andet end ski-relateret fravær.
Målrettet og bidt af ski som Gustav er, har han da også en plan om, at han skal tilbage på skolebænken for at studere igen. Men han skal lige have en sæson mere på ski, inden det sker.
Er du også bidt af ski?
Oure Højskoles skilinje har fortsat ledige pladser med opstart i august. Læs mere om linjen her.